PROGRAMA D’INNOVACIÓ PEDAGÒGICA CANAL DE REPORTERS

El treball de la competència comunicativa del nostre alumnat ha estat des de fa cursos filosofia de centre en el seu sentit més ampli. Amb els nostres nois i noies no només treballem la comunicació oral i escrita, sinó també l’audiovisual i en format multimèdia. En són testimoni les nostres revistes BellNews (1ESO) i Life&Science (3ESO), la nostra optativa d’Arts escèniques, així com els projectes audiovisuals IBellvitge Schoolnet  (3ESO), de comunicació i creativitat multimèdia, i La història és notícia (1Batxillerat), que podeu conèixer en aquest apartat de la nostra web.

És així que tenim la sort d’haver estat seleccionats aquest curs 2021-22 com a centre pilot del futur programa d’innovació pedagògica Canal Reporters. El nou projecte busca millorar la competència digital i les competències de l’àmbit lingüístic a través de la tasca periodística.

Comptant amb la col·laboració del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, aquest programa proposa el disseny i elaboració de productes audiovisuals de caràcter periodístic per diferents canals i en formats diversos, per treballar aspectes com el rol dels mitjans de comunicació en la societat, els enfocaments de les notícies, la responsabilitat del consell de redacció o la creació de notícies com a forma de sensibilitzar i fomentar l’esperit crític.

A més a més, Canal Reporters és un espai d’intercanvi i col·laboració entre diversos centres, on compartir experiències inspiradores per tal de fomentar l’alfabetització mediàtica de l’alumnat, promoure el treball en xarxa i encoratjar l’autonomia de l’alumnat en el seu aprenentatge.

REVISTES
1r ESO

Revista BELLNEWS

 

PROJECTE IBellvitge Schoolnet: comunicació i creativitat multimèdia

L’alumnat d’ESO de l’institut Bellvitge rep un encàrrec molt especial i compromès: posar en marxa una acadèmica en xarxa del centre, l’IBellvitge Schoolnet.

El projecte, nascut com a prova pilot el curs 18-19,  es porta a terme dins de l’optativa de Comunicació i  Creativitat Multimèdia, des de la qual l’alumnat d’ESO realitza “vídeo lliçons” en format YouTube sobre continguts curriculars, integrades en una acadèmia on line o en xarxa del centre. El projecte IBellvitge Schoolnet pretén fer protagonistes els i les nostres alumnes del seu propi aprenentatge, fins al punt de convertir-los en “professors” i “professores” en format YouTube de continguts curriculars de la seva etapa educativa.

El sorgiment de l’escriptura, La religió/ la societat/ les tombes /l’art dels egipcis, Quant mesura el saló de casa meva?, En quants triangles puc trencar un polígon?, Com planificar un text?, Els mites grecs, El passaport d’hàbits saludables, Els cinc regnes dels éssers vius, Quin temps farà?, Els comparatius en anglès, Les sis emocions bàsiques, Elements conceptuals del llenguatge visual i plàstic, L’accentuació i els diacrítics, L’accent a les vocals e/o, Les parts d’un ordinador, L’aula de tecnologia, Les escales, Com fem un vídeo?, Com fer la foto perfecta, El primer dia a l’institut, Les equacions,  … Les lliçons de l’acadèmica en xarxa són d’allò més variades.

Les escales gràfiques

Les petites lliçons de l’acadèmia on line es nodreixen de continguts aportats des de totes les matèries. L’equip docent del curs treballa amb l’alumnat els diferents continguts curriculars i n’aporta píndoles guionitzades, que són gravades, muntades i editades en format YouTube per l’alumnat de Creativitat Multimèdia.

Comparative adjectives

Es tracta, ni més ni menys, que de donar un format innovador a les clàssiques exposicions orals. Amb aquest projecte treballem l’assoliment dels aprenentatges propis de l’etapa; la competència comunicativa de l’alumnat, tant oral com escrita, així com la competència digital i l’ús de les TAC, sense oblidar la competència artística i creativa.

Podeu consultar les primeres lliçons al Canal de YouTube d’IBellvitge Schoolnet. Hem de felicitar els nostres nois i noies i el seu professorat, per llençar-se a la piscina i fer-ho cada cop millor!  

En definitiva, un projecte complet i concebut per al segle XXI, al servei de l’aprenentatge competencial i transversal de l’ alumnat de l’institut Bellvitge.

Treballem les arts escèniques

ARTS ESCÈNIQUES (amb la col·laboració de l’EMMCA)

A l’optativa d’Arts Escèniques de 4t d’ESO gaudium de la col·laboració de l’EMMCA, els nostres veïns de l’Escola Municipal de Música i Centre de les Arts. És així que podem disposar de joves professionals de la direcció i la dramatúrgia, que treballen conjuntament a l’aula amb la nostra docent de teatre.

EXTRAESCOLAR DE TEATRE CRÍTIC (amb Plàudite Teatre)

Des de fa alguns cursos l’institut s’ha sumat al projecte Teatre crític en els instituts, a càrrec de Plàudite Teatre. Arts Escèniques de Proximitat . El projecte fomenta el sentit crític de joves a través del teatre. Convida els i les noies a posar en comú inquietuds davant la vida i la societat  en què conviuen i  reflexionar-hi i expressar-les a través del teatre. Els tallers, gratuïts, s’ofereixen com a extraescolar per la tarda.
Podeu visionar algun dels espectacles creats AQUÍ.


PROJECTE LA HISTÒRIA ÉS NOTÍCIA! (B-UA Productions)
Al curs 2018-2019, hem posat en marxa un nou projecte audiovisual a la matèria d’ Història del món contemporani, de 1r de Batxillerat Humanístic i Social, que porta per títol “La història és notícia”.
El projecte “La història és notícia” té com a objectiu treballar la història i les seves fonts documentals pr a convertir-la en el material de base d’una ficció que recrea la història amb finalitat educativa. Els i les alumnes recreen i filmen episodis de la història en format teatralitzat, com si fossin diferents notícies d’un espai d’informatius o d’un magazine d’actualitat.
El noticiari corre a càrrec de BE-U-A Productions, en referència al grup de Batxillerat 1r A que s’encarrega de produir-lo, amb la col·laboració d’alguns alumnes d’altres cursos, sota la direcció del seu professor Carles Enrech.

Els alumnes de la matèria d’Història del món contemporani de 1r de Batxillerat amb la participació d’alguns alumnes de 4t d’ESO han finalitzat el projecte “La història és notícia” del curs 2018-19, que vol recrear diversos esdeveniments de la història contemporània en forma de noticiari. Enguany el noticiari de ficció recrea diversos episodis de les “revolucions liberals de 1848”.

Nou vídeo del projecte, curs 2021-2022

TÀNDEM AMB L’IDIBELL I COMPETÈNCIA COMUNICATIVA

Consulteu la pestanya del nostre tàndem amb l’IDIBELL per conèixer més productes, en format escrit i audiovisual, resultants dels projectes que fem amb el centre de recerca: vídeos de la URIB, entrevistes a científics i científiques/ YouTubers, a més a més de la publicació de la revista del tàndem, Life&Science.

SORTIDES I ACTIVITATS COMUNICATIVA