En ple confinament ha nascut la URIB, la Unitat de Recerca de l’institut Bellvitge, formada pels científics i científiques de 3r d’ESO del nostre institut i associada al nostre Tàndem amb l’IDIBELL, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge.

Quan vivíem tots i totes els moments més durs del confinament, el Tàndem educatiu format per l’Institut Bellvitge i el centre de recerca, que actualment té en marxa quaranta projectes sobre la Covid19, va llançar un repte als i les alumnes de 3r d’ESO: 

Voleu investigar sobre el nou coronavirus? Esteu preparats per formar part de la URIB? 

La proposta situa els i les nostres alumnes en el rol de científics i científiques de l’IDIBELL que reben  del centre de recerca  l’encàrrec de dissenyar i gravar un audiovisual de divulgació científica que ajudi la resta de la població a entendre els aspectes més importants de la Covid-19 i el SARS Cov2, amb informació fiable i combatent les fake news.

És així com la irrupció de la COVID-19 i la situació de confinament esdevingueren l’incentiu per impulsar al nostre centre un nou projecte en tàndem, el projecte URIB-Covid19, desenvolupat des d’un entorn digital d’aprenentatge, amb la idea de promoure el coneixement i la investigació dels aspectes relacionats amb els virus, el cos humà i l’afectació social de la crisi sanitària.

El projecte URIB-Covid19, concebut, dissenyat i implementat cent per cent des del confinament, és un projecte globalitzat, en què participen les matèries de biologia, tecnologia, física i química, educació física, matemàtiques, català i anglès. Des de totes elles s’han proposat als nois i noies tasques telemàtiques per ajudar-los a adquirir els coneixements necessaris per poder elaborar el vídeo divulgatiu: des de què és el SARS Cov2 fins a com fer una capçalera d’un audiovisual. Les tasques s’han dinamitzat a partir d’una proposta digital interactiva que avança per reptes i guia els nostres científics i científiques en el recorregut d’aprenentatge que, des de diverses vessants, els cal fer per arribar a l’objectiu final.  

Us presentem tot seguit un breu resum de la nostra història  i alguns dels moments dels vídeos elaborats per la URIB. Esperem que us agradin!

El projecte URIB-Covid19 s’integra en el Pla de treball globalitzat en teledocència, que l’institut ha posat en marxa arran del tancament del centre i que inclou projectes vigents adaptats al nou context, així com d’altres de nous, com és el cas del que ens ocupa. La recerca científica, de la mà de la URIB,  teleperiodisme , acció tutorial  i drets humans  vertebren aquest pla, del qual ara, a les portes de tancar el curs, us podem donar a conèixer els productes resultants.

Però la història de la URIB no s’acaba aquí. Nous plans i idees esperen a la URIB per al curs vinent. Seguim!!!

L’IDIBELL i l’institut Bellvitge, pedalant junts per la ciència, l’èxit escolar i la coeducació