MÉS DE VINT ANYS DE BATXILLERAT ARTÍSTIC A L’INSTITUT BELLVITGE

 

Què fem al Batxillerat Artístic

 

 

Col·laboració amb projectes del centre

Projecte Vassari XXI (Fundació Bofill, 2016-17) Són projectes que abarquen i incumbeixen des dels cursos de l’ESO a Batxillerat al voltant d’un mateix eix temàtic i aquí no hi falta tampoc la pinzellada inestimable i l’impuls de la creativitat del nostre alumnat artístic.

El curs passat vàrem iniciar un projecte de redisseny dels nostres passadissos de la mà de la Fundació Bofill que porta per nom Vassari XXI. Es van presentar a la crida 177 centres i se’n van triar una treintena als quals la Fundació va oferir el suport d’un arquitecte, en el nostre cas dos. Heus aquí la visió artística dels nostres passadisos d’alguns alumnes d’aquest batxillerat. Un alumne del Batxillerat A posa els versos, Un alumne del Batxillerat Artístic en fa la il·lustració. Aules 23 i 24 són els aules de Primer de Batxillerat. Des de la matèria de Cultura Audiovisual els alumnes del Batxillerat Artístic també hi van contribuir amb els seus videopoemes. Un exemple és el videopoema Patria para ti que posa imatges als versos del poeta de Síria Hussein Habasch. Justament un altre dels videopoemas generats dins d’aquest projecte, Corrandes d’exili que posa imatges al poema de Pere Quart, va quedar finalista als Premis KABUA. El projecte continua enguany. Per exemple, alumnes de Batxillerat han triat com a tema del seu TR realitzar una muntatge artístic per als nostres passadissos o dissenyar-ne la rotulació.

Projecte Els nous veïns (Xarxa CB, 2015-16) : El curs 2015, arran de la crisi dels refugiats de Síria i de l’arribada d’alguns d’ells a L’H, vam posar en marxa el projecte interdisciplinari Els nous veïns. Es va llegir a classe de Castellà literatura de l’exili i del desarrelament. El versos de Cristina Peri Rossi van inspirar als alumnes de 1r de Batxllerat Artístic el muntatge artístic Els refugiats. Enguany el vam cedir a la Jornada de la Solidaritat. De moment és en mans de la Creu Roja que ens el va demanar. Ens conta que la idea és exposar-lo quan organitza alguna jornada sobre el tema dels refugiats i que, al final, quedi en alguna de les seus de la ONG, crec que es va comentar que la de Sitges.

A la nostra celebració de les diades de St Jordi la contribució dels alumnes del Batxillerat Artístic hi és molt present. Procurem unir literatura i art en un treball interdisciplinari de les matèries comunes (Català, Castellà) i les de modalitat (Dibuix Artístic, Cultura Audiovisual).

Al St Jordi 2015 vam celebrar el IV Centenario de la Segunda Parte del Quijote. Vam llegir-ne i comentar-ne textos a classe. Després els alumnes del Batxillerat Artístic vam plasmar-los en una imatge gràfica. Amb totes elles es va fer un llibre d’autor a mode d’homenatge. El sol a les platges de Barcelona, les galeres, els versos de la Letanía a nuestro señor don Quijote de Rubén Darío… van inspirar als nostres alumnes de l’Artístic aquests representacions tan boniques.

El Sant Jordi d’enguany el vam dedicar a l’agermanament de ciències i lletres, a la poesía cienfítica i a la literatura de ciència ficció. Ens vam sumar a la celebració de l’any Pedrolo pel seu centenari i a la del bicentenari de la publicació d’una de les obres de ciència ficció més famosas, Frankenstein o El modern Prometeu de Mary Shelley. Els alumnes del Batxillerat Artístic varen fer una revisió en imatges de l’obra de ciència ficció més cèlebre de Pedrolo, el Mecanoscrit del Segon Origen. També ens van regalar una desfilada de la moda del futur amb vestits de paper. I encara queda pendent la visita propera del dibuixant Juan Rubí associada a la celebració del bicentenari de Frankenstein. De moment per obrir boca ja ens ha regalat un Frankenstein gegant que veureu exposat en el nostre passadís.

Dissenyem i organitzem exposicions didàctiques per als nostres companys més petits.
Amb aquest tipus d’activitat tothom hi surt guanyant. Els alumnes de l’Artístic es veuen obligats a estructurar els seus coneixements en els plafons explicatius; els alumnes més petits de l’ESO que estudien el tema a classe visiten l’exposició i els més grans els fan de guies.
Exposició El romànic, a la Segona Planta

Activitats fora del centre

PARTICIPEM EN EXPOSICIONS I TALLERS DE MUSEUS I FUNDACIONS

Cada any els alumnes de 1r i 2n de batxillerat artístic participen en l’exposició Art en Femení a la Sala Barrades. Es tracta d’una exposició col·lectiva en què participen diferents instituts i joves artistes de l’Hospitalet sota el tema de la dona.

A la darrera celebració del dia de la Dona el nostre alumnat artístic va ser present a l’exposicio Art en femení amb aquesta obra col·lectiva. Bloc de Coeducació.

Un altre exemple: Diàleg audiovisual amb les obres de l’exposició Insurreccions, al MNAC (maig 2017). A partir d’un acostament a l’exposició INSURRECCIONS, del MNAC els nostres alumnes del Batxillerat Artístic van estar treballant per establir un diàleg amb les obres exposades al MNAC a partir de la recreació d’imatges i textos associats. El resultat, un audiovisual que es va exposar al MNAC la Nit dels Museus.
MMS (Multimedia Messaging Service ) de la Fundació Miró és un projecte que posa en relació alumnes de batxillerat artístic amb artistes i comissaris emergents, a partir de la programació de l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró. El títol és un préstec de l’estàndard Multimedia Messaging Service, que permetia enviar i rebre continguts multimèdia (so, vídeo, fotos) a través dels telèfons mòbils, i fa referència a l’intercanvi constant d’informació que caracteritza la relació entre els participants en el projecte: alumnes, artistes i comissaris.

Entre els nostres projectes MMS (2015) tenim aquests.

Entenent l’ull i la mirada com un element clau de la personalitat de les persones, un grup d’alumnes es va dedicar a fotografiar tots els ulls de les persones que formen la comunitat educativa de l’institut i va dissenyar un muntatge fotogràfic dels ULLS DE L’INSTITUT. La idea és que el petit mural fos també un lloc-joc on trobar i descobrir la persona que es troba darrere de cada mirada.
Un altre grup va fer una recerca dels membres de la nostra comunitat educativa que fossin de procedència estrangera. Va començar fent un recull de banderes dels seus països d’origen per després pintar-les damunt de les seves cares. Aquest muntatge artístic ens ha ajudat a ser conscients de la multiculturalitat que trobem al nostre centre.
Més recentment, aquest any, els alumnes han assistit al taller La ciutat dels fotògrafs.

  • Premi Llanterna Digital 2013.
  • Menció especial al Festival Camera Zizanio de Pyros (Grècia) (2014)
  • Cinquè premi al festival de Clipmetratges de Mans Unides “El teu punt de vista pot canviar el món” (2014)
  • Finalistes KABUA 2016

Treballem amb les entitats

Coneixem i donem a conèixer el barri des de la nostra mirada d’artistes.

1) Amb Contorno Urbano i l’Associació de Veïns de Bellvitge, els nostres alumnes del Batxillerat Artístic van pintar el mural Bellvitge és Bellvitge. Contorno Urbano és una associació que promou l’art mural i els graffittis a la ciutat. Fomenta la creativitat i l’art urbà.

2) En col·laboració amb “ TPK, Art i Pensament Contemporani”, es va fer En mig del carrer (3-10 febrer,2017). TPK és un col·lectiu artístic que vol apropar l’art emergent i contemporani a la ciutat.

Artistes visitants
Juan Rubí ens visita
Ens visita l'il·lustrador Juan Rubí Puig

 

EXPOSICIÓ VIRTUAL

 

EL NOSTRE BLOC