El passat dijous 7 de març, l’alumnat de 2n d’ESO va gaudir d’una ruta literària a Barcelona.
A les 9.30 hores, els i les alumnes, acompanyats per quatre professors, van trobar-se a plaça Catalunya amb les guies de la ruta. La passejada literària els va permetre descobrir que hi ha escriptors com ara els insignes MIGUEL DE CERVANTES i FEDERICO GARCÍA LORCA o els contemporanis EDUARDO MENDOZA i CARLOS RUIZ ZAFÓN que van ambientar, i ho fan ara, l’escenografia dels seus poemes i novel·les en diferents indrets de la ciutat: la Plaça Catalunya, Rambla de Canaletes, el carrer Cervantes, l’antic Hospital de la Santa Creu i el carrer del Call en són alguns exemples. Per dinamitzar la ruta, les guies van proposar una tasca consistent en la lectura, per part de l’alumnat, d’alguns dels fragments més significatius de les obres d’aquests autors.
Un dels fragments que van llegir és el que procedia de l’emblemàtica obra de Cervantes, Don Quijote de la Mancha. (cap. 62, 2a parte) Concretament, explica com Quixot i Sancho arriben a la ciutat de Barcelona: […] «Y, así, me pasé de claro a Barcelona, archivo de la cortesía, albergue de los extranjeros, hospital de los pobres, patria de los valientes, venganza de los ofendidos y correspondencia grata de firmes amistades, y en sitio y en belleza, única; y aunque los sucesos que en ella me han sucedido no son de mucho gusto, sino de mucha pesadumbre, los llevo sin ella, solo por haberla visto».
Aquesta experiència literària va mostrar-los que Barcelona és una ciutat que conté cultura i humanitats en molts indrets inesperats. Una gran ciutat que ens ofereix escenaris màgics on la història, l’art i la cultura es refugien a mil i un amagatalls.