Avui no és 10 d’octubre, dia mundial de la salut mental, ni 8 de juny, dia de l’orgull boig (pride mad day). Però a l’Institut Bellvitge estem emocionades de compartir-vos una iniciativa extraordinària portada a terme per l’alumnat de 1r de Batxillerat de l’assignatura de Psicologia. Conscients dels prejudicis que envolten aquesta qüestió, han optat per lluitar contra l’estigma amb una eina potent: la informació contrastada i la ràdio.
Arran de visualitzar el documental “Veus contra l’estigma”, dirigit per Marta Espar i publicat el 2017, neix de l’alumnat la voluntat de transformar la mirada cap a la realitat de la salut mental que vivim individualment així com de la resta de la comunitat on vivim, a través de vuit pòdcast. Ha suposat un esforç col·laboratiu: crear l’escaleta (gràcies a la professora de Ll. Catalana, Núria!), fer recerca documentada sobre els trastorns, revisar els propis estereotips i prejudicis, cercar referents i entitats de suport, redacció del guió, assaig i correcció del guió (gràcies a l’ajuda de la nostra orientadora C. Zabay!) i, finalment, gravació amb el programari lliure d’audacity (gràcies, Carles!).
S’han centrat en conèixer els següents trastorns: l’esquizofrènia, el trastorn obsessivocompulsiu (TOC), els trastorns de la conducta alimentària (TCA), la psicosi, la bipolaritat, l’angoixa i la depressió. Amb un enfocament respectuós i basat en la comprensió, el seu objectiu és desmitificar aquestes condicions i promoure una conversa oberta sobre la salut mental.
Aquest treball ens ha ajudat a preguntar-nos què és la norma i, per tant, què és la normalitat. Qui hi cap sota l’etiqueta de ‘normal’? Encara més, en aquestes circumstàncies, qui voldria ser-ho?
Volem ser agents del canvi i contribuir a un entorn on la salut mental no estigui subjecta a estigmes, canviar el nostre vocabulari, els estereotips i els prejudicis, ampliar el concepte de dignitat i aprendre de totes les persones per enriquir-nos i, en aquesta empresa, acceptar-nos millor a nosaltres mateixes. I tu, t’hi sumes?
“On hi ha poder, hi ha resistència” M. Foucault
Volem ser agents del canvi i contribuir a un entorn on la salut mental no estigui subjecta a estigmes, canviar el nostre vocabulari, els estereotips i els prejudicis, ampliar el concepte de dignitat i aprendre de totes les persones per enriquir-nos i, en aquesta empresa, acceptar-nos també a nosaltres mateixes. I tu, t’hi sumes?
—