El divendres 19 de novembre els i les alumnes de 1r de Batxillerat Científic, acompanyats per les professores,  l’Anna   (Biologia) i l’ Alba (Matemàtiques), vam fer un recorregut en bus elèctric per Barcelona i ens van explicar la problemàtica de la contaminació atmosfèrica a les ciutats. L’activitat En marxa per la salut ambiental! forma part del programa Compartim un Futur, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Participar-hi fou iniciativa de la nova Comissió Verda de l’institut, que comença a fer els seus primers passos de la mà de bones iniciatives d’agents externs com aquesta de l’AMB. 

Comptàrem amb un educador i el conductor de l’autobús. Vam començar el recorregut a la plaça Karl Marx on pujàrem a un bus elèctric que ens portà al mirador de Torre Baró, des d’on es pot observar tota Barcelona, des de Badalona fins a l’ Hospitalet.

Allà vam comentar els aspectes positius de la ciutat de Barcelona pel que fa a mantenir una bona qualitat de l’aire, com són la influència del mar i la muntanya. També hi ha altres factors com la pluja, que afavoreix la baixa concentració de partícules.

El monitor ens va mostrar unes fotografies i les vam haver d’ordenar començant pels agents que contaminen menys l’atmosfera fins als que ho fan més. Vam veure que el factor que influeix més en la qualitat de l’aire de les ciutats és el vehicle privat, ja que emeten CO2 i NOx en gran quantitat allà on viu la gent.

La contaminació atmosfèrica és perillosa per a la salut de les persones; es calcula que a Barcelona provoca 1000 morts anuals (ASPB) i el creixement de malalties pulmonars.

Hi ha ciutats com Nova Delhi on hi ha alertes de contaminació diversos cops a l’any, en què es recomana a la població no sortir de casa. Les partícules més perilloses són les PM2,5 que són partícules de diversos materials amb un diàmetre inferior a 2,5 micròmetres (provenen principalment del vehicle diesel) i les PM10 (diàmetre inferior a 10 micròmetres) que provenen de la pols, el polen, partícules metàl·liques,etc. Aquestes partícules tan petites s’enganxen als alvèols dels pulmons i ja no poden sortir-ne, resten a l’organisme.

Després d’esmorzar ens dirigírem cap a la Zona Franca on vam veure una estació de control de l’aire. Es tracta d’una petita caseta amb un ordinador on es recullen les dades dels filtres i sensors. Els filtres i sensors mesuren l’O3, NO2, CO, PM10, PM2,5, SO2 entre d’altre. Els filtres es canvien cada divendres.

Per últim entràrem al port on vam poder observar muntanyes de ferralla i un gran moviment de contenidors i vehicles. Barcelona també té un port comercial gran (creuers), per tant l’impacte ambiental del port és força elevat tenint en compte les dues parts (la comercial i la de mercaderies).

LA COMISSIÓ VERDA, PER LA SALUT AMBIENTAL. COMPARTIM UN FUTUR!