Aquest curs 2019-2020, l’Institut Bellvitge s’ha endinsat en l’elaboració d’un nou projecte titulat Bellvitge: una vila medieval a la Baixa Edat Mitjana.

L’alumnat de 2n d’ESO viatjarà amb aquest nou projecte a l’època medieval. Després de fer-ne l’estudi pertinent i d’assumir els conceptes i el lèxic propi del període històric, la seva societat i institucions, els “medievalistes” de Bellvitge han rebut l’encàrrec d’idear i posar en paraules la vida, segles enrere, del nostre estimat barri en un text dramatitzat, amb què s’hauran de posar en la pell dels personatges imaginats i la seva quotidianitat, en un exercici d’empatia històrica. És així que tot l’alumnat de 2n d’ESO assumirà la personalitat i les característiques d’un membre de la Baixa Edat Mitjana. A la dramatització haurà representada tota la piràmide social (bellatores, oratores i laboratores). Els caldrà investigar i treballar a fons per no fer anacronismes i expressar-se de forma correcta i escaient.

Heus aquí el plantejament inicial de la història, segons el relat de la Mercè, la professora de Ciències Socials del projecte.

Som a l’any 1164 de nostre senyor Jesucrist. Comença un nou dia a Bellvitge, avui és dia de mercat, però, .. no és un dia qualsevol….es celebra la fira setmanal de la ciutat i passaran moltes coses….

Ja fa 14 anys que el comte Ramon Berenguer lV es va casar amb Peronella d’Aragó i, d’aquesta manera es van unificar els dos territoris. Ara Bellvitge pertany a la Corona d’Aragó i el nostre Ramon Berenguer lV ostenta el títol de comte-rei.

Els nostres avantpassats vivien en feus sotmesos a l’autoritat del senyor feudal i no tenien gaire possibilitat de sortir d’allà, ni de veure món; però ara les coses han canviat molt: l’aturada de les grans invasions i la introducció d’avenços en les tècniques agrícoles han afavorit l’augment de la producció, la millora de les condicions de vida i els intercanvis comercials, cosa que ha fet que les ciutats s’hagin revitalitzat.

Avui dia, Bellvitge és una ciutat on es viu bé….. sempre i quan siguis privilegiat, es clar!

La nostra ciutat està emmurallada (tot i que la muralla s’ha d’anar ampliant de tant en tant per encabir el munt de gent que hi ha), els carrers són estrets i sense clavegueram, moltes vegades ens posem malalts perquè no són gaire nets.

Els nobles s’han fet construir luxosos palaus, tenim un hospital, un hostal, una església i una catedral. Fora de la muralla hi ha el monestir de Bellvitge: es tracta d’un monestir benedictí, regentat per l’abat Bernat.

Com he dit abans, avui fem mercat setmanal a la plaça, on hi ha l’Ajuntament de la ciutat. Es tracta d’un dia especial perquè tothom està molt content: el nostre comte-rei Ramon Berenguer i la seva dona, Peronella, han tingut el seu primer fill ara fa dos dies!!!! Alfons (li han posat aquest nom) serà el primer que ostentarà el títol de rei d’Aragó i comte de Barcelona, ara som més grans i més forts i tothom al mercat en parla!

Comerciants, clergues, nobles, jueus, musulmans, alquimistes, dones remeires, cavallers amb els seus escuders, peregrins de pas, joglars i trobadors, malabars i saltimbanquis, gent a la taverna, comerciants de mar i mariners, la incipient burgesia comercial,…, hi haurà papers per a tothom.

Conflictes entre jueus i musulmans, la història d’una família a partir d’un dia de mercat, les ambicions de la incipient burgesia comercial, la situació de la dona o fins i tot la visita d’algun personatge important (qui sap?, potser un conseller del Consell de Cent o, fins i tot, el comte-rei) per comunicar nous privilegis a la nostra vila de Bellvitge,… Quantes idees, i quantes possibilitats!

En el marc d’aquest projecte que vol potenciar l’aprenentatge vivencial, el dia 6 de febrer l’alumnat de 2n d’ESO va fer una visita al Museu d’Història de Barcelona, per tal de conèixer de primera mà la Barcelona medieval. Van gaudir d’un recorregut pel Museu d’Història de Barcelona, la Capella de Santa Àgata i el Saló del Tinell, pels carrers que recorden els oficis gremials, els palaus medievals,…, i van finalitzar la visita a Santa Maria del Mar, centre neuràlgic de l’activitat econòmica vinculada als treballs del mar al segle XlV.

Està previst que, a principis d’abril, el projecte tingui com a cloenda una representació teatral d’un dia de mercat ambientat en aquesta vila medieval de Bellvitge. A tal efecte l’institut es convertirà en una vila de l’època. Alumnes, professorat i famílies ja som treballant en els decorats que acompanyaran l’escenificació.

Des d’aquí hem d’agrair l’empenta i les ganes de les famílies que han respost a la nostra crida per col·laborar en el disseny i confecció de l’escenografia. La comissió d’elaboració i muntatge de decorats que integren les famílies voluntàries es reuneix cada dimecres per la tarda a l’institut i treballa en coordinació amb l’equip docent del projecte. Són genials! De seguida, s’han familiaritzat amb els arcs ogivals, els anacronismes (que cal evitar), …, i un munt de requisits més!

Amb un equip docent impulsor integrat per l’àmbit lingüístic (llengua catalana i llengua castellana) i de les Ciències Socials (que inclou professorat especialista en empatia històrica), el nou projecte té per objectiu l’assoliment dels continguts curriculars de les Ciències Socials referents al feudalisme i l’Edat Mitjana, així com la millora de la competència comunicativa oral i escrita de l’alumnat, sense oblidar l’expressió corporal i les competències de l’àmbit artístic (música-decorats-vestuari). Per cert, que des del Departament de música també s’hi han sumat i ja són assajant una peça per posar “banda sonora” a la jornada. I, des del Departament d’Educació Física, estan preparant una coreografia i uns jocs de malabars. El Departament de llengües estrangeres també hi contribueix amb el disseny de dues escenes i els seus diàlegs en francès i en anglès.

Podeu veure el reportatge fotogràfic del projecte, clicant AQUÍ.

 

Bellvitge, una vila de la Baixa Edat Mitjana
un nou repte globalitzat per a alumnat, professorat i famílies!