L’alumnat de Tecnologia 4ESO participa en el RetoTech de la Fundación Endesa, un projecte d’innovació educativa basat en el desenvolupament de projectes tecnològics que donin resposta a necessitats reals.

El nostre projecte consisteix en el disseny d’un hivernacle intel·ligent que garanteixi les condicions òptimes per al creixement d’allò que s’hi cultivi a dins. L’alumnat participant us ho explica al següent vídeo, allotjat al nostre espai RetoTech, des d’on podeu votar-lo si us agrada (també podeu fer-ho escanejant el QR amb el mòbil)

Per què un hivernacle? Perquè l’ús de tecnologia en agricultura la fa sostenible, permet obtenir més productes alimentaris i de més qualitat emprant menys recursos i sense malbaratar-los. Això permet col·laborar en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, especialment l’ODS2: Fam zero i l’ODS12: Producció i consum responsables.

L’estructura dels nostres hivernacles està feta amb barretes de fusta unides entre si per peces connectores de PLA que hem dissenyat i imprès en 3D. Aquestes estructures han d’estar recobertes amb plàstic transparent per garantir el control de les condicions climàtiques.

Donat que l’objectiu és aconseguir l’efecte hivernacle al seu interior, hem desenvolupat un sistema que posa en marxa automàticament un ventilador si la temperatura puja per sobre d’un determinat valor.

Hem treballat també un sistema de reg automàtic en funció del grau d’humitat del sòl, i la vigilància amb ultrasons del nivell d’emplenat del dipòsit d’aigua, de manera que si no hi ha prou aigua, una alarma indiqui que s’ha d’omplir.

Amb un dispositiu Android es recullen les dades dels sensors de l’hivernacle i s’informa de l’estat i les necessitats del cultiu en temps real.

Algunes fotos de l’estat actual del projecte: