Fem un arbre molt matemàtic

Aquest mes, els alumnes de 4t d’ESO a la matèria de matemàtiques, amb motiu de les festes nadalenques, hem decidit fer un petit homenatge a Blaise Pascal utilitzant el seu triangle per decorar les parets de l’institut.

Blaise Pascal, nascut a Clarmont d’Alvèrnia (juny del 1623) i mort a París (agost del 1622) va ser un filòsof, matemàtic, físic, inventor i escriptor. Una de les seves aportacions més importants a l’àmbit de les matemàtiques és el triangle de Pascal.

Aquest és una representació gràfica dels coeficients binominals ordenats en forma de triangle. És utilitzat per desenvolupar potències de binomis (a+b) n de manera més ràpida que no pas fent-ho calculant la potència.

Per construir aquest triangle es comença posant un u a la que serà la cúspide i primera fila; després, construïm les files següents, de manera que el nombre que posem sigui la suma dels dos nombres que té a dalt, i tenint en compte que als cantons d’aquest triangle sempre hi ha d’haver uns; per tant, quedaria així: 

Aquesta ha estat una activitat educativa que ens ha ajudat als alumnes a reforçar el coneixement de les identitats notables i alhora ha dotat a l’institut d’un ambient més nadalenc.

(Autor de l’article: Joel Sánchez, 4t d’ESO)