Tres dels sis treballs presentats a diferents àmbits (expressió, social, sostenibilitat i experimental) de les Jornades Científiques i Tecnològiques de l’Hospitalet han estat premiats en aquest darrer certamen, al qual s’han presentat 20 treballs de 10 centres educatius de la ciutat.

La música reggae i els seus estilemes

El treball La música reggae i els seus estilemes, de l’alumne de batxillerat artístic Bernat Garcés, ha rebut el premi a l’àmbit d’expressió. El treball analitza els trets estilístics de la música Reggae per després fer una versió musical d’una cançó que no pertany a aquest estil, en aquest cas La flaca, de Pau Donés. A més a més, el treball recull tot el procés de creació i producció musical del tema i les corresponents reflexions i conclusions sobre aquest procés.

Which factors increase cancer risc

Which factors increase cancer risc, de Fàtima Ahktar, ha rebut el segon premi a l’àmbit experimental. S’hi mostra el procés de recerca epidemiològica que la Fatima va seguir per poder donar resposta a un dels principals objectius de la seva investigació: identificar quins són, i com afecten, alguns dels factors de risc més habituals a la comunitat del Pakistan on ella havia viscut i a la comunitat on viu actualment, a Catalunya. Aquesta valuosa informació la va obtenir gràcies al disseny d’enquestes on line, que varen ser contestades per l’alumnat del seu antic institut al Pakistan i per l’alumnat de l’Institut Bellvitge.

El treball de recerca ha gaudit de la cotutorització de la investigadora del grup de Càncer hereditari de l’IDIBELL Dra. Marta Pineda

La música en una Argentina silenciada

A l’àmbit social, el treball de la Lourdes García Rueda, La música en una Argentina silenciada, va rebre una menció d’honor. S’hi analitzen diverses cançons que van ser icones durant la dictadura del període denominat “Proceso de Reorganización Nacional” (1976-1983) i com, a través d’aquestes, els artistes i el poble van afrontar la censura i la repressió.

Menció d’honor per a l’institut

Dels sis treballs que s’han presentat a aquest certamen, quatre han estat seleccionats per participar i tres han resultat finalments premiats. Per això i per la continuitat de la participació de l’Institut a les Jornades, l’institut ha estat guardonat amb una menció d’honor. 

Els premis es van lliurar a una cerimònia guiada pel Joan Duran, responsable de Comunicació i Cultura Científica de l’IDIBELL (Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge) amb el qual l’institut té un conveni de col·laboració, on els assistents van poder escoltar la ponència de l’Anna Clopés, representant de l’Institut Català d’Oncologia: “Recerca i innovació per disminuir l’impacte del càncer”.