El passat dia 24 d’abril, els alumnes de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat de l’institut Bellvitge van assistir al nostre centre a una interessant xerrada i a diversos tallers sobre escriptura oculta, a càrrec de l’Òscar Font, gran apassionat de la història de la Segona Guerra Mundial i, en especial, de la batalla de l’Atlàntic.
De la mà de l’Òscar els i les alumnes van poder capbussar-se en un ampli recorregut històric segle rere segle, ple de missatges secrets i gairebé impossibles de desxifrar.
La sorpresa de la trobada arribà l’any 1939 amb l’inici de la Segona Guerra Mundial, quan l’Òscar ens va explicar que els alemanys utilitzaven màquines criptogràfiques per comunicar-se entre ells, les anomenades màquines Enigma, que se servien d’un codis que canviaven cada dia. Malgrat la dificultat evident, el matemàtic Alan Turing amb la seva perícia fou capaç de desxifrar-los i d’aquesta manera, tal com ens digué l’Òscar, es va aconseguir escurçar la guerra dos anys.
D’aquestes màquines Enigma, només n’han arribat 300 fins als nostres dies. Nosaltres vam tenir la sort i el plaer de gaudir d’una d’elles a tocar de la mà, aquí mateix, al nostre institut, una màquina Enigma original, per bé que reconstruïda. No cal dir que tots i totes, professorat i alumnat, vàrem viure un moment molt especial que difícilment oblidarem.
Fotografies de la sessió