El passat 4 de març, dins el programa STEM & Tu de l’ETS d’Enginyeria de Telecomunicacions de la UPC, l’alumnat de 4t d’ESO va tenir l’oportunitat de conèixer alguns dels àmbits que desenvolupa l’enginyeria. El nostre interlocutor va ser Pablo C, estudiant de darrer curs d’Enginyeria Física, casualment company d’estudis d’un exalumne del nostre centre, Alex Ch.

El programa STEM & Tu pretén ajudar a fomentar vocacions tecnològiques en el nostre alumnat des del punt de vista de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) i de les Telecomunicacions en concret.

Amb aquesta xerrada el Pablo va intentar trencar alguns estereotips vers l’enginyeria, que al centre coneixem prou bé i patim, ens va parlar de:

  • La quantitat de feina i les perspectives creixents de futur pels i les estudiants d’enginyeria.
  • La problemàtica que genera en el desenvolupament la inexplicable manca de vocacions tecnològiques femenines.
  • Les i els estudiants d’enginyeria no són gent friqui, els agrada passar-ho bé. Com a exemple ens va parlar de la Telecogresca, la festa universitària més gran de Catalunya, organitzada majoritàriament per alumnat de l’escola de Telecos de la UPC.

Els àmbits que ens va presentar el Pablo:

Bioenginyeria: detecció de senyals biomèdiques que permet conèixer diferents paràmetres de funcionament del cos humà, i obtenir electrocardiogrames, electromiografies, conèixer l’activitat electrodèrmica … i optimització d’aquest funcionament mitjançant per exemple, pròtesis intel·ligents.

Ciberseguretat: en l’era digital IoT que vivim, l’augment de trànsit de dades en el ciberespai crea una problemàtica de privacitat que cal solucionar mitjançant la ciberseguretat (protecció de les dades). Ens va parlar també de l’evolució a la computació quàntica i de la Intel·ligència Artificial.

Processament d’imatge i Audiovisual: creació de simulacions que permeten el desenvolupament per exemple, de vehicles autònoms. Ens va parlar de l’equip Formula Student de la UPC, que participa en competicions universitàries internacionals de vehicles autònoms a escala real.