Estem preparant els nostres alumnes per a les professions del futur? Per tal que tant ells com també nosaltres reflexionem sobre el recorregut que ha fet el món laboral des del que van viure els seus avis i àvies fins al que viuran ells i elles mateixos hem endegat el projecte IT-JOBS, adreçat a 3r d’ESO, que vol posar de manifest les conseqüències de la revolució digital en el món laboral. Ens proposem investigar, analitzar, contrastar i entendre el món laboral i endinsar-nos en el coneixement de noves professions, derivades de la revolució digital, des d’Internet, Robòtica, Energia i Medi ambient, Enginyeria, Construcció i Economia, fins a les Noves Realitats, virtual, augmentada i 3D.
I en relació amb el projecte, avui han assistit a la xerrada impartida per SALVADOR FERRÉ, biòleg i divulgador de ciència, codirector d’Eduscopi, una empresa que potencia la innovació en educació a través del disseny de projectes i recursos. Ens ha parlat de diferents professions, no ja del futur sinó del present, relacionades amb la digitalització (com ara els comunicadors youtubers, podcast, videojocs…) i la recerca relacionada amb intel·ligència artificial, dades obertes o aplicacions mòbils. Ha encoratjat els i les nostres joves a formar-se amb amplitud de mires (no tot el que estudiem ens agrada i sí tot el que s’estudia serveix); a ser flexibles a l’hora de triar un camí o altre ( no tenir por a començar en una branca i decantar-se després per una altra); a no témer acara-se a estudis de ciències – que no són elitistes, diu – i sovint són rebutjats per la seva dificultat i s’ha adreçat en particular a les noies per tal que no tinguin prejudicis de gènere en relació als seus estudis. En suma, els ha encomanat passió en allò que fan i faran.
En acabar la seva exposició ens ha presentat ROSER PONS, una doctoranda de l’Idibell que va fer estudis de biomedicina i ara té una beca d’investigació sobre metàstasi tumoral. Ella, en el marc del projecte de divulgació “Stand-up science” liderat per l’ IDIBELL amb el suport de Torre Barrina (Ajuntament de L’Hospitalet) ha editat un vídeo, produït per Eduscopi, on explica de manera amena i amb llenguatge entenedor l’origen dels tumors, la seva expansió i el treball de recerca que es fa per acabar amb ells. Per tant, una científica s’ha hagut de formar per a saber fer divulgació usant els mitjans digitals.
Roser Pons serà una de les 10 investigadores monologuistes del 2n SLHAM DE DONES CIENTÍFIQUES que organitza l’IDIBELL, el Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMR[B]) i altres entitats dissabte 23 de febrer ( Auditori Barradas, 19h).