Aquest trimestre, amb l’alumnat de 4t d’ESO, hem participat a la quarta edició del programa Joves, Ciència i Ètica , coorganitzat per la FCRi i l’Obra Social “la Caixa”, amb la col·laboració del Departament d’Educació.   

JOVES-CIÈNCIA I ÈTICA

L’objectiu del programa és estimular la capacitat crítica de l’alumnat al voltant de temes d’actualitat, com ara el canvi climàtic, la biomedicina, la nanotecnologia, la robòtica, la privacitat de les dades,… i tants d’altres generats per les descobertes científiques més recents.  Els nois i noies debaten i coneixen els aspectes ètics que comporten i estableixen les seves pròpies conclusions.

El tema d’aquesta quarta edició ha estat l’economia circular i regenerativa vinculada a la producció sostenible i el consum responsable. L’alumnat l’ha treballat al llarg del trimestre des de tres sectors: el textil (La moda circular és el futur?), el de les comunicacions (Ens duren gaire els nostres mòbils?) i la mobilitat (Existeix el transport sostenible?).

Científics especialitzats en cada temàtica i experts d’ètica,  pertanyents a la Universitat Politècnica de Catalunya i col·laboradors de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la UPC, com el Dr. Jordi Morató i el periodista i educador Juan David Escorcia, han vingut al nostre institut per portar-hi a terme xerrades i dinàmiques amb els i les estudiants, amb què moure’ls a la reflexió ètica i al debat. A destacar-hi l’original dinàmica, dirigida per Juan David Escorcia, amb la metodologia Lego Serious Play,  que fa servir les peces de lego com a eina de facilitació de l’aprenentatge reflexiu.

Taller de Lego

Taller de Lego

La sessió de tancament va tenir lloc el 27 de novembre al CosmoCaixa. Allà sis representants del nostre centre, en nom dels seus companys i companyes, van compartir les conclusions a què havien arribat aquí amb altres estudiants participants al programa, procedents dels instituts de Barcelona Jaume Balmes, Icària i Martí i Pous.

El Joel, preparant la presentació pública de les conclusions finals

El Joel, preparant la presentació pública de les conclusions finals

Es va parlar d’economia circular versus economia lineal, de desenvolupament sostenible, d’energies renovables, d’obsolescència programada i psicològica, de gestió de residus, de reciclatge, de reparació i reutilització, de planeta limitat i creixement il·limitat, d’emergència climàtica i resiliència urbana, … i també de conscienciació, de veu ciutadana i polítiques públiques.

Coincidint amb la nostra participació al debat final, vàrem visitar també el museu de la ciència del CosmoCaixa.

Ciència, ètica, reflexió, debat i diversió. Una jornada completa!