Durant el segon trimestre d’aquest curs hem après a crear objectes físics a partir d’idees gràcies a la impressió 3D. Els petits suports de la foto són els primers resultats d’un llarg procés al qual vull fer un petit homenatge:

El nostre interès per la impressió 3D va despertar a començament del curs 2013-14, quan vam veure la primera impressora 3D a Citilab. Aquest interès va desenbocar en el treball de recerca IBprinters3D, premiat a les 16es Jornades Científiques i Tecnològiques de L’H i als premis Recerca Jove 2015, que va donar com a resultat la impressora 3D DiY IB-3PO, gràcies entre d’altres a la comunitat Clone Wars i a un petit ajut econòmic de la nostra AMPA.

A finals del curs 2014-15 vam cremar l’electrònica de la pobre IB-3PO fent proves de calibratge. Els seus autors ja no estan a l’institut, i amb els actuals encara no ens hem atrevit a reparar-la. Veient la foto entendreu perquè …

A finals del curs 2015-16, donada la immersió creixent de la impressió 3D en l’àmbit educatiu, la generalització i abaratiment d’aquestes màquines, i l’interès de dos alumnes de batxillerat tecnològic per incloure aquest tema en el seu treball de recerca, vam comprar el kit de construcció d’una Hephestos Prusa i3 molt senzilla que van muntar ells mateixos després d’haver intentat sense èxit la reparació d’IB-3PO, cosa que en algun moment i amb altres alumnes acabarem fent.

Durant el primer trimestre del curs 2016-17 hem descobert que no som els únics 3Dprinters a l’Hospitalet: estem en contacte amb l’entitat cultural La Fundició i amb l’Espai Social de Fabricació Anadromes, als qui vam conèixer a finals de desembre i on vam tornar el 13 de febrer. Aquest és l’àlbum de fotos de l’activitat:

Un cop aconseguit calibrar la nostra impressora (procés molt feixuc que va durar tot el primer trimestre del curs), vam aconseguir tenir-la operativa a començament del segon trimestre … JA PODEM IMPRIMIR EN 3D!!!

I això estem fent amb els alumnes de 2n d’ESO A: dissenyar (amb el software SketchUp), definir els paràmetres d’impressió (amb el software Cura), imprimir, i analitzar les creacions. Les de la foto són algunes de les que hem creat durant el nostre procés d’aprenentatge:

I aquest és l’aspecte actual del nostre petit FabLab, en el qual IB-3PO ha d’acabar incorporant-se com a membre actiu …