Lucía Arias Rodríguez , estudiant de Batxillerat de la modalitat d’Arts a l’Institut Bellvitge de  la promoció de 2022-2024

L’alumna va ser guanyadora del primer premi de la categoria d’Expressió a les 24es Jornades Científiques i Tecnològiques de L’Hospitalet de Llobregat.

El curs 2023 l’institut Bellvitge va rebre un Premi Especial  a les Jornades Científiques i Tecnològiques de L’Hospitalet per la nostra continuïtat en la participació i els èxits obtinguts a les Jornades al llarg del temps. Aquestes jornades premien els millors treballs de recerca de Batxillerat que es fan a la ciutat.

La Lucía Arias, alumna del Batxillerat Artístic, graduada al juny del curs passat, es va fer amb el primer premi de la categoria d’Expressió a les 24es Jornades Científiques i Tecnològiques de L’Hospitalet de Llobregat, gràcies a la qualitat del seu treball de recerca  ‘Creació d’un documental’.

El seu interès pel cinema, i més concretament pel món del documental, neix a partir de l’optativa Cinema en curs    que es realitza al nostre centre a 1r de Batxillerat, i que, com explica la seva tutora, la professora Mili Esono, “li va permetre entendre el cinema com a mitjà per posar en valor el nostre entorn més proper, crear vincles  emocionals i donar espai i veu a aquells i aquelles que sovint no la tenen”.

El treball neix d’un fet molt personal: conèixer més profundament la història dels seus avis. Això li va permetre passar moltes estones amb ells i conèixer de primera mà les seves vivències i el seu camí de vida, des d’un petit poble de Galícia a l’Hospitalet. Aquesta experiència també la va portar a establir-hi un vincle emocional més intens. A aquesta motivació inicial, es va sumar una altra de més professional: estudiar i analitzar cadascuna de les fases de realització d’un projecte audiovisual.

Aquests dies hem entrevistat la Lucía, per conèixer amb més de detall com va ser la seva experiència en iniciar-se al món de la recerca aquí, a l’institut Bellvitge, 

És important que no ho vegin com una càrrega, ja que dedicaran moltes hores al projecte. Al final, es tracta de gaudir i aprendre sobre un tema que els apassioni personalment.

 

 

PREGUNTA: Quins estudis has cursat després del Batxillerat?

RESPOSTA: Estic cursant la carrera de Filosofia a la Universitat de Barcelona.  

P: T’ha semblat útil la preparació del Batxillerat i, en especial, la feina dedicada al teu treball de recerca? 

R: Considero que la preparació de Batxillerat és fonamental per a la consolidació del coneixement,  atès que proporciona les bases de tot aprenentatge. Encara que actualment no estigui cursant estudis relacionats amb el tema del meu treball de recerca, l’esforç que vaig dedicar per realitzar aquest projecte em va aportar uns coneixements a l’àmbit audiovisual que, tot i que no estiguin relacionats amb els meus estudis actuals, complementen el meu coneixement en molts aspectes. 

P: De tot el que va suposar aquell treball, què tens més present? 

El que més tinc present és haver conegut de primera mà la història dels meus avis, una experiència que segurament no hauria pogut viure sense aquest treball.

P: Què va suposar per a tu el Premi rebut a les Jornades Científiques de L’Hospitalet?

R: Em vaig alegrar molt, perquè el treball, on els meus avis eren els protagonistes, fos reconegut. Vaig sentir un gran orgull en veure com una història personal i particular va generar emoció en aquells que el van visualitzar. 

P: Quin consell o quins consells donaries als estudiants de Batxillerat que tot just estan començant a dissenyar i crear els seus treballs o projectes de recerca?

R: Els recomanaria que agafessin sobretot un tema que els porti a qüestionar-se aspectes del seu interès i pel que estiguin realment interessats. És important que no ho vegin com una càrrega, ja que dedicaran moltes hores al projecte. Al final, es tracta de gaudir i aprendre sobre un tema que els apassioni personalment.