Com arribem i sortim del centre educatiu? Mitjançant l’App Beepath i el GPS dels smartphones els alumnes hem enregistrat les dades geolocalitzades dels recorreguts d’anada i tornada de casa a l’institut.
Al llarg del primer trimestre d’aquest curs l’alumnat de 3r d’ESO de l’Institut Bellvitge ha participat al projecte de ciència ciutadana Beepath a través de l’àrea de Matemàtiques, Tecnologia i Educació Física.
aquest projecte interdisciplinari uneix creació i ciència ciutadana. Està destinat al professorat i l’alumnat de 3r i 4t d’ESO, implicant-los en la investigació real de mobilitat i geolocalització.
El projecte BEEPATH va néixer de la col•laboració entre OpenSystems, Eduscopi i Dribia, i compta amb tres eixos principals interrelacionats: l’educació, la ciència i la tecnologia.
Beepath aposta per la comunicació directa amb les persones que hi participen, així com per l’accessibilitat dels resultats obtinguts després de la investigació i l’oferta en obert dels codis i les dades dels experiments per poder usar els recursos que es generin.
Tant l’alumnat com l’equip docent participen de forma directa i voluntària en totes les etapes d’una investigació científica real. Per analitzar la mobilitat, recullen mitjançant una app les dades sobre les rutes que segueix l’alumnat per arribar a l’escola. Aquestes dades poden visualitzar-se sobre un mapa i facilitar una anàlisi de quins són els camins més o menys utilitzats. La informació obtinguda ajuda a determinar rutes comuns o segures (com a camins escolars), i a optimitzar els desplaçaments, identificar-hi millores en la mobilitat o sobre l’espai públic, per a posteriorment presentar propostes als ajuntaments o districtes.
Amb les dades recollides i processades per l’equip de científics s’han creat diversos mapes per tal de visualitzar els recorreguts i així iniciar el procés d’anàlisi i cerca de conclusions. Finalment s’ha elaborat col•lectivament un pòster amb les conclusions finals i diversos suggeriments .
El nostre projecte BEEPATH ha estat molt ben rebut fora del nostre institut. La nostra alumna Carol Angulo va ser l’encarregada de presentar-lo a l’acte de cloenda del projecte Beepath al Barcelona Activa.També hem tingut el privilegi de presentar els nostres resultats a la Biennal de Ciència de Barcelona (febrer-2019): ho ha fet el Manjot Singh i en llengua anglesa davant de la comunitat científica internacional. El nostre professor de Matemàtiques que ha liderat el projecte, Ignasi Garcia, l’ha explicat també a la jornada SMARTPHONE una eina curricular als centres educatius de l’Hospitalet (Torre Barrina L’H).
INB_BEL_Plantilla Poster Beepath_Versió final