Enguany hem participat per quarta vegada al programa Impulsem la Robòtica. Tecnologies Creatives a l’Aula amb el projecte Bit·Band de creació de so digital amb Arduino, treballat pels alumnes de 1r de Batxillerat Tecnològic.

Aquest projecte, que està documentat al nostre bloc Tecno-Lògic [>>]:

  • Ens ha permés treballar conceptes científics del so i artístics de la música, electrònica digital, pensament computacional, programació, i creativitat.
  • Consisteix a generar el so fent vibrar la membrana d’un altaveu amb la freqüència corresponent a les 7 notes musicals i als 5 semitons en funció de la detecció de 7 sensors tàctils i de la posició d’un joystick que, a més, permet variar les freqüències fent-les correspondre amb les de diferents octaves.
  • Està format per cinc sintentitzadors fets amb materials d’ús comú i reciclats. La disposició dels components electrònics i la forma de cada un depén de l’instrument pres com a referència. La nostra Bit·Band està formada per un BitPad (launchpad), un TeclaBit (teclat), una FlauBit (flauta), un BitDió (acordió) i una BitTarra (guitarra).

El passat 23 de febrer es va cel·lebrar la Fira de Projectes IRTCA-18, a la qual vam assistir acompanyats de la Dolors Busquets, professora de música de l’institut, qui ens ha ajudat en la part musical d’aquest projecte. Aqui teniu algunes fotos de l’activitat, i al vídeo de sota, una mostra del funcionament del BitPad:

  

  

  

El següent vídeo, realitzat pel nostre Assessor TAC, recull la participació dels 8 centres de Barcelona-Comarques a la Fira de Projectes IRTCA-18 (a partir del minut 7.22, la de l’Institut Bellvitge).