Avui és el dia internacional contra les violències masclistes i a l’institut hem preparat diverses accions per commemorar l’efemèride. Malauradament, les dades de feminicidis continuen sent esfereïdores, no paren de créixer. Els casos enregistrats fins al moment no són fortuïts, sinó que són el resultat d’un mal endèmic, d’un fenomen estructural arrelat en un patriarcat que ens explota i ens violenta sistemàticament. És per això que l’educació i la prevenció de les violències són fonamentals en el desenvolupament de les identitats del nostre alumnat.
Dins les activitats prèvies de sensibilització hem fet una guia de lectura per a l’espai de coeducació de la biblioteca, tallers de prevenció i una campanya de sensibilització realitzada pel nostre alumnat de PFI amb cartells que fomenten la reflexió.
Avui, l’alumnat de 1r d’ESO ha treballat els diferents tipus de violències a partir del visionat i el treball sobre La història de Pepa i Pepe i l’escala de la violència. 4t d’ESO ha anat al Centre Cultural per veure És de conya, una obra de teatre social de Nus Cooperativa que pretén reflexionar sobre diferents tipus de violències. La resta de cursos de l’ESO han fet un cinefòrum i un treball posterior al voltant del film Te doy mis ojos.
Finalment, hem anat amb l’alumnat de PFI i Batxillerat als cinemes Verdi per visionar Soy Nevenka, un film actual que reconstrueix la història real de Nevenka Fernández, la primera espanyola que, ara fa 24 anys, va denunciar al seu superior a l’Ajuntament de Ponferrada per assetjament sexual. En acabar hem reflexionat sobre la vigència del cas i hem llegit el manifest que hem preparat per a aquest curs.