Començàvem el curs el mes de setembre amb molts mesos per endavant i moltes incerteses. “Què faré després de l’ESO?” us preguntàveu molts de vosaltres en aquell primer moment del curs quan us parlàvem del Projecte de recerca: “Després de l’ESO, què?.

Però el curs ha anat avançant i amb ell les xerrades, tallers, visites a centres d’educació postobligatòria, qüestionaris d’interessos i d’autoconeixement, reflexions individuals i compartides, cerques a pàgines web a tenir en compte, preinscripcions… i a poc a poc, gairebé sense adonar-vos-en, cada un de vosaltres heu anat definint el vostre camí.

Reflexionar sobre els vostres interessos i habilitats, descobrir totes les possibilitats que us ofereix el sistema educatiu actual, valorar pros i contras de cada opció, comparar-les entre elles, pensar en un futur proper i un d’una mica més llunyà, compartir les decisions amb companys i família, i acabar el procés fent les preinscripcions a l’opció escollida han estat moltes de les coses que, potser sense adonar-vos-en, heu anat fent al llarg del curs i que hem agrupat en el Projecte de recerca.

Ha arribat el final de curs i hem tancat el projecte de recerca “Després de l’ESO, què” escoltant les vostres exposicions d’aquest treball d’investigació sobre vosaltres mateixos que heu portat a terme durant tot el curs, potser fins i tot sense ser-ne conscients.

I quin plaer més gran ha estat escoltar-vos a tots i totes. Quin gust veure com heu crescut, com heu madurat les vostres idees, com d’informats esteu sobre les vostres possibilitats de futur, i com de segurs i il·lusionats començareu el nou curs.

El sistema permet molts camins diferents i que tots són igual de bons. Atreviu-vos, descobriu i no perdeu mai les ganes de seguir aprenent.

Molta sort!