En el tram final del curs 2020-2021,l’evolució més controlada de la pandèmia ha permès que l’alumnat de 2n d’ESO de l’INS Bellvitge hagi tingut l’oportunitat de conèixer Santes Creus i la joia de la corona: el seu monestir. El que inicialment havia de ser un Camp d’Aprenentage, amb pernoctació inclosa, s’ha convertit en una sortida d’un dia a causa de la normativa i les restriccions de la COVID. Però, tot i veure’s reduïda l’estància a Santes Creus, els i les alumnes l’han gaudit igual o més. Hi havia moltíssimes ganes!!!!
El passat dimarts 11 (grups B i D) i dijous 13 de maig (grups A i C), l’alumnat dels quatre grups bombolla de Segon va emprendre el viatge cap a aquesta destinació. Un cop arribats, esmorzats i davant de la porta del monestir, els professors/es guies del monestir van fer-los unes preguntes prèvies per comprovar els seus coneixements històrics. Tot seguit, van explicar-los-hi quines eren les diferents parts del monestir: porta reial, façana de l’església, l’església, el claustre, el dormitori, el celler, entre altres.
En grups reduïts, varen fer-los una visita per les diverses parts del monestir i, en cadascuna d’elles, van destacar-ne el que havia estat més singular. Pel que fa a la façana, per exemple, varen parar atenció als merlets, la finestra apuntada i la porta de mig punt. Al claustre, tots i totes van observar amb especial atenció els diversos elements de suport, els tipus de sostres i la forma dels arcs. Tampoc podem oblidar l’església, ni les tombes reials!
La visita a l’interior de l’església no els va deixar pas indiferents. Abans d’entrar-hi van demanar a l’alumnat que es tapessin els ulls amb un mocador que havien portat. I ara direu… I això? Doncs perquè es van endinsar en la realització d’activitats sensorials. En una d’elles havien de percebre tot allò que notaven amb els ulls tapats, dit d’una altra manera, què els produïa o els inspirava l’ambient. Ja a dins, el professor guia va demanar-los que seiessin a terra i els van començar a fer tota una sèrie de preguntes relacionades amb la percepció a través dels sentits. Fins que no ho van endevinar, va passar una bona estona. Però, quan es van treure el mocador dels ulls, tothom va quedar meravellat.
La capella de la Trinitat, també feia bocabadar… El contraforts, els pilars, la volta de canó i la cúpula brillaven esplendorosament. I el que va captivar al nostre alumnat va ser la descoberta dels detalls del sostre del monestir o, almenys, d’una bona part. Els van donar un mirallet, el qual s’havien de posar sota els ulls, que els va permetre observar amb detall i precisió com eren tots i cadascun dels arcs, les columnes, els capitells i la quantitat d’escuts que hi havia amagats.
Totes i cadascuna de les hores que van ser allí, les van aprofitar al màxim: aprenent, gaudint i socialitzant-se entre ells i elles. I sobretot van tornar amb una lliçó ben apresa: van aprendre que el passat serveix per entendre el present.
Aquestes són algunes de les fotografies d’aquesta jornada tan especial… i tan esperada: