Com l’any passat, amb l’alumnat de Física de primer de batxillerat, hem anat a veure l’exposició de maquetes d’invents que organitza la Societat Catalana de Física. Enguany també han vingut els alumnes de segon, que, tot i que ja havien anat el curs passat, tenien moltes ganes de tornar-hi.

I no és estrany que volguessin, perquè l’autor de les maquetes, el Sr. Ramon Magem, les explica d’una manera que és tota una experiència per a l’alumnat i el professorat. És el Ramon un autodidacta i, per descomptat un manetes d’allò més fi.

Anar a veure les maquetes és com una mena de parèntesi; és dir “deixem els conceptes i les teories per als teòrics i centrem-nos en el sorprenent”. El Ramon, amb una gran humilitat i una bonhomia que traspua cadascun dels seus gestos quan manipula les seves criatures, va explicant d’una manera vivencial, intuïtiva i molt seva tot el que succeeix…

Amb ulls rodons veiem, l’eolípila d’Heró, el cargol de rec d’Arquímedes, el giroscopi, la màquina de Watt, la d’Otto, la d’altres que no coneixem (però que tenen alguna característica que ha cridat l’atenció del Ramon) les bobines de Tesla, el generador d’ones electromagnètiques de Hertz i el generador de Van der Graaf.

I el professorat, un cop passat l’astorament per l’absoluta manca de referències acadèmiques no pot fer més que assentir i, en tot cas, afegir algun comentari com “Veieu? És el que dèiem l’altre dia”.

Darrera nostre, un parell de professors de Física, potser universitaris, mira sense dir res. En la mirada una profunda admiració pel Ramon i les seves criatures. I una enveja d’allò més sana per la màgia del Ramon. Màgia de debò, del real que ens envolta.


Fins aquí la poètica visió de l’Aleix Diz, el professor de Física que ha organitzat aquesta activitat.
Si voleu conèixer una versió més prosaica, veure vídeos d’algunes de les maquetes en funcionament i l’àlbum de fotos de l’activitat, accediu al bloc Tecno-Lògic >>

Foto de família