participem d’un projecte per afavorir la cooperació i la convivència escolar, amb el suport de la Universitat Autònoma de Barcelona i de l’Institut del Teatre  

“[…] Som tots artistes: fent teatre aprenem a veure allò que salta a la vista, però que som incapaços de veure de tan poc habituats que estem a mirar. El que ens és familiar es converteix en invisible: fer teatre, al contrari, il·lumina l’escenari de la nostra vida quotidiana […]”. 

(Augusto Boal, Missatge Dia Mundial del Teatre 2009. Extret de https://bibliotecavirtual.diba.cat/arts-esceniques/dia-mundial-del-teatre

 

Al final d’aquest quadrimestre, els grups Cooperatiu i de Mediació han participat d’un projecte de Teatre de l’Oprimit, amb el suport de professionals de la Universitat Autònoma de Barcelona i de l’Institut del Teatre. 

Aquesta tècnica teatral facilita analitzar conflictes i experiències pròpies i buscar possibles solucions a través del drama. Posa l’accent en emprar el teatre per a treballar, mitjançant la construcció de petites obres, conflictes de forma col·lectiva. La idea base és poder construir conjuntament solucions basades en la pràctica a través de la seva posada a prova en la pròpia escenificació.

El Teatre de l’Oprimit el crea Augusto Boal, gran admirador del pedagog Paulo Freire. La metodologia creada per Boal  cercava explorar les dinàmiques d’opressió que vivim i fer de l’espectador un subjecte actiu de les representacions, possibilitant espais de diàleg i d’empoderament personal i col·lectiu davant de situacions injustes i de desigualtat, d’on el nom inicial que rep la metodologia.

Cada dilluns a primera hora els i les alumnes han fet exercicis de cohesió de grup, treball corporal i escenificació. També han realitzat debats sobre els temes treballats i han arribat a acords per tal de millorar les relacions entre companys/es i amb els docents. Per acabar, han treballat de valent creant el seu propi guió de teatre que després han compartit amb la resta de companys/es.



A través de les tècniques experimentades l’alumnat ha pogut vivenciar situacions concretes de conflictes en les relacions interpersonals i imaginar possibles solucions. Una experiència valuosa per aprendre a treballar en equip i per posar-se en el lloc de l’altre.

Per a saber-ne més sobre aquesta metodologia teatral, podeu consultar el següent enllaç.

L’INSTITUT BELLVITGE, PEL TEATRE I LA PARAULA