La Caixa de música és un treball que té com a objectiu relacionar uns aspectes de la música amb la física i les matemàtiques.

S'explica que la escala musical de 12 notes que es fa servir actualment a occident, no és fruit de la casualitat sinó que és conseqüència de la recerca de sons que es poguessin combinar harmònicament.

Es veu també que la construcció de l'escala a partir d'una nota, es fa mitjançant uns intervals(l'octava, la quinta i la quarta) i un procediment repetitiu que ja van fer servir els pitagòrics. Ells, van ser els primers dels quals es té constància que fessin un estudi de l'escala musical.

Per entendre això de forma més clara possible s'ha distribuït el treball en tres parts:

Una aplicació de tot això ha sigut estudiar perquè els instruments tenen aquesta forma tan particular. Hem concretat el treball estudiant la forma que hauria de tenir un instrument format per tubs sonors i la separació que hi ha entre els trasts d'una guitarra.

Encara que es pot consultar separadament les tres parts, hem intentat que hi hagi sempre una interrelació important entre elles, de forma que només es pugui comprendre la totalitat del treball si es fa una visita global.

Per poder ajudar el "navegant" a la recerca de la informació hem introduït un petit esquema que mostra la totalitat del treball i permet anar a una part concreta d'ell sense perdre's pels múltiples passadissos que el connecten.

Si esteu interessats a conèixer els que hem fet el treball aneu a la pàgina: Qui som? Si voleu saver com va sorgir la idea i quin ha estat el procés de creació del traball aneu a Introducció.

El que veureu és una versió actualizada de la pàgina. Per poder veure tot el contingut cal que tingueu el motor Java instal·lat. Cal també que la versió del navegador sigui FireFox o IE 6 + MathPlayer per poder visualitzar correctament les fórmules matemàtiques.

Si utilitzeu Firefox, us cal tenir instal·lades les fonts que trobareu a http://www.mozilla.org/projects/mathml/fonts/

 

[Introducció] [Les escales musicals] [Funcions Trigonomètriques]
[La forma dels instruments] [Característiques musicals del so] [Les ones sonores]
     
Aquest treball va està guardonat amb el primer premi al II Concurs Webs de Ciència de l'any 1997. organitzat pel Programa d'Informàtica Educativa del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya (PIE) i per la Fundació Catalana per a la Recerca (FCR)