UNA MIRADA A L'ENTORN

Aquest treball recull una selecció de fotografies realitzades pels estudiants de 2n.i 3r de B.U.P. de l'IES. de Bellvitge que han cursat l'E.A.T.P. de Fotografia. 

Consisteix en una sèrie de fotografies, fetes amb càmera reflex, del barri de Bellvitge. Fotografies molt més elaborades i que requereixen més coneixements i habilitats que les que es necessitaven en els treballs anteriors, com els fotogrames o la fotografia amb cambra fosca, en els quals no intervenia cap tipus de càmera fotogràfica. 

Per a la confecció d'aquest treball, els estudiants partien ja d'una sèrie de coneixements. Els seus treballs anteriors els havien permès conèixer alguns aspectes sobre la composició, i també les possibilitats de manipular una còpia en blanc i negre mitjançant diversos procediments, com poden ser els viratges, les sulfuració, la solarització, etc. 

A partir d'aquí, i amb aquesta base, l'objectiu fonamental era no només que els estudiants fossin capaços de controlar tot el complex procés fotogràfic des de la col·locació de la pel·lícula en la càmera fins a l'obtenció de la còpia final, sinó el de descobrir la fotografia com a mitjà d'expressió personal. Per a tot això, calia treballar bàsicament tres aspectes: 

1.-Que els estudiants poguessin conèixer el funcionament d'una càmera reflex amb tots i cadascun dels seus elements, tant òptics com mecànics, i poder, així arribar a realitzar fotografies tècnicament correctes. 

2.-Que els estudiants aprofundissin en el treball de laboratori com pot ser el revelat de negatius i la utilització de l'ampliadora. 

3.-Que els estudiants ampliessin les nocions d'imatge i composició, per tal d'aconseguir fotografies interessants des de el punt de vista estètic i aprofundir en la lectura de l'imatge. 

Pel que fa el primer aspecte, s'han emfasitzat els punts següents: 

  • Els diferents elements de la càmera reflex, ja sigui òptics -visor, objectiu, etc.- o mecànics -diafragma, obturador, anell de velocitats, sistema d'enfocament, etc.-
  • L'exposició correcte, com a resultat de la combinació adequada de la velocitat d'obturació i de l'obertura del diafragma. És aquí on es comença a tractar la qüestió del contrast i dels valors de l'exposició.
  • Les conseqüències de l'ús d'una velocitat determinada i del moviment de la càmera.
  • L'efecte que produeix l'elecció d'una determinada obertura de diafragma (la profunditat de camp).
  • Els diferents tipus de pel·lícules, les seves respectives sensibilitats i el gra corresponent.
Pel que fa el treball de laboratori s'ha procurat que l'estudiant conegués: 
  • Com s'ha de revelar un negatiu des de la col·locació de la pel·lícula en el tanc fins a la impressió final mitjançant la utilització d'una sèrie de compostos químics (revelador, neutralitzador i fixador) amb un temps i temperatura concrets.
  • Com obtenir la còpia a partir d'aquest negatiu. Per assolir aquest objectiu, cal que aprenguin a utilitzar correctament l'ampliadora i a controlar el temps òptim d'exposició mitjançant l'ús d'un diafragma adequat.
Finalment, pel que fa al tercer punt, s'ha insistit en: 
  • El format: horitzontal o vertical; els diferents plans de la imatge; l'angle en què s'ha pres la fotografia, etc.
  • La composició: diferents tipus de línies, zones de major pes visual, llei de terços, etc. 
Les fotografies que es presenten són del barri de Bellvitge, llocs que resulten familiars als estudiants i que aprenen a veure amb una altra mirada. Són imatges del carrer, fragments de la vida quotidiana que els permeten apropar-se i modificar la visió del seu entorn. I és aquesta mirada al barri a través de la càmera la que els permet descobrir aspectes que, sens dubte, abans els havien passat desapercebuts i plasmar-los en tota la seva bellesa. Els motius triats: fonts, parts, edificis, grafitys ,objectes abandonats, etc. Constitueix una petita parcel·la de la realitat a la qual es pretén donar un sentit i són, a la vegada, testimoni d'un espai i d'un temps que han quedat fixats en un instant únic i irrepetible. 

Finalment, per acabar, creiem que l'utilització de la càmera reflex i el treball de laboratori constitueix un mitjà excel·lent d'expressió personal que permet als estudiants estimular la seva creativitat. Les fotografies presentades són una mostra de treball realitzat dia rere dia a classe, i també del seu procés d'aprenetatge. 

 

Rosario Elola-Olaso.
Carlos García Peñalba